Hyppää pääsisältöön

Pyhäjoen Etelänkylän Isosilta

Vuonna 1837 rakennettu Pyhäjoen Etelänkylän Isosilta on vanhin Suomessa käytössä oleva puinen tukiansassilta. Se on valtakunnallinen tiemuseokohde.

Neliaukkoinen, kiilatuille kivituille perustettu kaksoistukiansassilta on 77,5 metriä pitkä ja 5,8 metriä leveä. Siltaa on huollettu ja korjattu useaan otteeseen, mutta kuitenkin vuonna 1987 tehdyn selvityksen mukaan sillan kantavissa rakenteissa on ollut vielä alkuperäistä puutavaraan. Vuonna 2018 ELY-keskus on aloittanut sillan täydellisen kunnostamisen. Kunnostamisessa noudatetaan vanhojen rakenteiden malleja ja työtapoja ja ohjeita kunnostamiseen on saatu Museovirastolta. Siltaremontin läheisyydessä tuoksuukin hyvä terva.

Koska sillan kansi on puuta, on kansi ollut märkänä liukas. Tarinat kertovatkin, että sillalta olisi ajanut alas kuorma-auto, jonka lavalla on ollut tansseihin menossa olevia ihmisiä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut, sillä he olivat ennättäneet hypätä lavalta pois. Toinen tarina kertoo, että sillankaiteesta olisi ajanut ulos vankikarkurit takaa-ajotilanteessa. Sillan historiaan voit tutustua Visitpyhajoki.fi sivulla.

Pyhäjoen Kirkko

Pyhäjoen seurakunnan nykyinen Karvala & Silvennoisen suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1977 Carl Ludvig Engelin piirtämän puukirkon tuhouduttua tulipalossa vuonna 1974. Kirkko on järjestyksessään Pyhäjoen kolmas: Ensimmäinen kirkko rakennettiin jo 1500-luvulla. Sieltä peräisin olevat kynttiläkruunut ja kastemalja koristavat Pyhäjoen nykyistä kirkkoa. Ensimmäisen kirkon yhteyteen 1736 rakennettu Simon Knupin suunnittelema kellotapuli palvelee seurakuntalaisia edelleen. Pyhäjoen toinen kirkko oli C.L. Engelin piirtämä suuri 1200-paikkainen empiretyylinen ristikirkko, joka valmistui 1844. Salamaniskusta syttynyt tulipalo tuhosi tämän upean rakennuksen juhannuskesän yönä vuonna 1974.

Suunnittelijan lähtökohtana on ollut psalmin sanat: ”Ylentäkää sydämenne Jumalan puoleen”. Kirkossa yhdistyy moderni ulkomuoto pyhyyttä ja harmoniaa korostavaan sisätilaan. Palaneesta kirkosta pelastetun irtaimiston keskitetty sijoitus luo vaikuttavan yhteyden uuden ja vanhan välille. Kirkkosalin seinää koristaa kuvanveistäjä Kari Juvan tiilireliefi ”Kymmenen neitsyttä”. Taiteellisesti puhutteleva teos myös julistaa ja toimii akustisena elementtinä.

Annalan kotiseutumuseo

Aukioloajat
  • Maanantai - Suljettu
  • Tiistai 12:00 - 18:00
  • Keskiviikko 12:00 - 18:00
  • Torstai 12:00 - 18:00
  • Perjantai 12:00 - 18:00
  • Lauantai 12:00 - 16:00
  • Sunnuntai 12:00 - 16:00

Annalan tunnelmallisella museoalueella on 22 rakennusta, joista löytyy liki 8 000 esinettä. Annalan museon tärkeimpänä tehtävänä on esitellä maalaiselämää ennen traktorien valtakautta. Museo on avoinna kesäisin, jolloin alueella järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja, kesäteatteriesityksiä ja muita tapahtumia. Ryhmät voivat varata tutustumisen myös aukiolojen ulkopuolella.