Hyppää pääsisältöön

Pauhalla-patsas

Pyhäjoella sijaitseva Pauhalla-patsas muistuttaa ajasta, jolloin kalastaminen oli tärkeä elinkeino Raahen seudulla. Eritoten Raahen seudun vesiltä on kalastettu silakkaa. Paksuvatsaista kutusilakkaa on kutsuttu pauhakalaksi. Sitä lähdettiin kalastamaan pauhapyynnin aikaan pauhapaateissa. Pauha tarkoittaa silakkamatalikkoa, jossa aallot pauhaavat myrskyllä. Sana on säilynyt Raahen seudun puheessa tähänkin päivään saakka.

Taiteilija, kuvanveistäjä prof. Kari Juva veisti pronssisen Pauhalla-patsaan vuonna 1987. Patsaan etupuolella lukee "Jumala antaa suuret saaliit Pyhäjoen pojille" ja takana "Menneitten sukupolvien työlle".

Kaukonrannan kalasatama

Kaukon kalaranta on vanha kalarantamiljöö Pyhäjokisuulla. Pyhäjoen vanhat kalarannat kertovan menneiden vuosisatojen kalastusperinteestä. Kalarannoista lähdettiin pauhaveneillä merelle, sen vajoissa kuivatettiin verkot ja tervattiin veneet. Pyhäjoen kalarannoissa, Kaukon kalarannassa, Jokipuojin kalarannassa ja Parhalahden vanhassa kalasatamassa on kymmeniä suojeltuja vene- ja verkkovajoja sekä kala-aittoja.

Kulttuurikeskus Villihanhi - majoitusta historiallisessa Pyhäjoen pappilassa

Pyhäjoen historiallisessa pappilassa toimiva Kulttuurikeskus Villihanhi tarjoaa monipuolisten taide-elämysten ohella myös persoonallista yksityismajoitusta 1-3 hengen huoneissa. Huoneita on vuodenajasta riippuen saatavissa 2-4, ja vieraiden yhteiskäytössä on hyvin varustettu keittiö sekä erikseen varattava sauna.

Pyhäjoen kotiseutuviikko

Pyhäjoen kotiseutuviikko on perinteiseen tapaan täynnä nähtävää ja koettavaa, useissa kohteissa.

MAANANTAI 1.7.
Klo 18: Elokuvaesitys kirjastolla: Herman Wiirretjärven Pyhäjoki-filmi

TIISTAI 2.7.
Klo 12: Eläkeliiton kesäpäivän vietto Annalan museolla
Klo 17–19: Tiistaitori Pauha-aukiolla kunnantalon edessä. Seelarit ja Silja laulattavat yleisöä klo 17.30 alkaen. Ilmoittaudu myyjäksi info@pyhajoki.fi.

KESKIVIIKKO 3.7.
Klo 16–20: Poistokirjamyynti kirjastolla
Klo 18: Lauluilta Pirttikoskella Kuusiniemen sillankorvassa

TORSTAI 4.7.
Klo 18: Kesäillanvietto Liminkakylän kylätalolla. Seelarit ja Silja laulavat ja laulattavat.

PERJANTAI 5.7.
Klo 15–18: Piipahda pihalla! Kartta käyntikohteista julkaistaan osoitteessa pyhajoki.fi/kulttuuri

LAUANTAI 6.7.
Klo 11–15: Kotiseutumarkkinat Pauha-aukiolla kunnantalon edessä.
Klo 12–15: Piipahda pihalla! Kartta käyntikohteista julkaistaan osoitteessa pyhajoki.fi/kulttuuri
Klo 15–16.30: Kalifornian kierros, lähtö Jehovan todistajien Valtakunnansalin parkkipaikalta, Vanhatie 2.

SUNNUNTAI 7.7.
Klo 10: Messu kirkossa. Mukana 50 vuotta sitten ripille päässeet.
Klo 11.30–13: Ruokailu seurakuntatalolla
Klo 13: Kotiseutujuhla ja Pauha-Matin tai Pauha-Maijan julkistus Annalan museolla. Kahvittelut lopuksi.
Klo 14–16: Pyhäjoen ajoneuvoharrastajat kokoontuvat S-Marketin parkkipaikalla. Tervetuloa ihailemaan vanhoja ajoneuvoja!

Parhalahden kyläpäivä

Tervetuloa viettämään kyläpäivää Parhalahden koulun pihapiirissä sunnuntaina 9.6. klo 12–15.

TAIKURI
ROOPEN TAIKASHOW
Kyläpäivässä on tänä vuonna kirjaimellisesti taikaa, sillä esiintymään saapuu taikuri Roope Ylitalo.

Koko perheen taikashowssa on kuuleman mukaan nähty leijuvia pöytiä, katoilevia tavaroita ja muotoaan muuttavia esineitä – ällistyttävää hyvän mielen taikuutta.

Taikatemppujen lisäksi Roope on luvannut tehdä Kyläpäivässä ilmapallohahmoja lapsille.

LEPPÄKEIHÄÄN
MESTARUUSKISAT
2024
Leppäkeihäänheiton mestaruus on taas jaossa. Mittelö on sopivasti huumorilla höystetty ja epävirallisen leikkimielinen – joskin vakavasti otettava, kun sentään mestaruudesta taistellaan.

Kilpailussa on sarjat miehille, naisille ja alle 14-vuotiaille. Naisten ja miesten sarjoissa voittajille on luvassa palkinnoksi vesuri, joka kiistatta luo voittajalle etua tulevien vuosien leppäkeihäskarsintoihin. Kilpailuun pääsee mukaan ilmoittautumalla sunnuntaina kisapaikalla.

JA MITÄ KAIKKEA MUUTA!
Poniajelua
Vanhoja kulkupelejä
Temppu-/taitorata lapsille
Tapani Liskon vanhojen valokuvien näyttely
Vuoden Parhake 2024
Kylätikkakisa

Myyntitorilla mm. kesäkukkia, metrilakua, pehmistä, Partiolaisten arpoja, hiustenhoitotuotteita, Oriflame-tuotteita, Marttojen hernekeittoa sekä kyläyhdistyksen kahvilan herkkuja

Tapahtuman juontaa tänä vuonna mm. Radio Megasta, Radio Citystä, Iskelmästä ja Radio Pookista tuttu ääni, Mika Kuki.

Parhalahti on virkeä ja viihtyisä kylä Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjoella, Perämeren rannalla.

Kylää halkoo Kasitie. Pyhäjoen keskusta on muutaman minuutin automatkan päässä – pyörälläkin matkan taittaa 15 minuutissa. Lähimpään kaupunkiin Raaheen hurauttaa autolla 20 minuutissa ja eteläiseen naapurikuntaan Kalajoelle alle puolessa tunnissa.

Asukkaita Parhalahdella on reilut 350, talouksia noin 160. Kylän ensimmäiset talot mainitaan Pyhäjoen talojen joukossa jo 1540-luvulla.

Tiistaitorit Pyhäjoella

Aukioloajat
  • Maanantai - Suljettu
  • Tiistai 17:00 - 19:00
  • Keskiviikko - Suljettu
  • Torstai - Suljettu
  • Perjantai - Suljettu
  • Lauantai - Suljettu
  • Sunnuntai - Suljettu

Tiistaitori on kohtaamispaikka kuntalaisille ja kesävieraille ja matkailijoille. Tervetuloa mukaan rentoon, hyvän mielen tapahtumaan.

Pyhäjoen kunnantalon piha muuntuu toriksi jokaisena kesän tiistaina.
Tiistaitorit alkavat klo 17.00 ja päättyvät klo 19.00. Ensimmäinen tiistaitori järjestetään toukokuun 21. ja viimeinen elokuun 27. päivä.

Kunta pystyttää torille 6 myyntikojua ja 4 telttaa ja tori on myyjille ja kävijöille ilmainen. Myyjät voivat tuoda myös oman kalustonsa vapaana oleville ja sitä varten merkityille paikoille. Järjestöt ja yhdistykset osallistuvat kunnan ohella tapahtumaan ja tuovat omat teemansa tapahtumiin.

Tiistaitorit järjestetään joka tiistai-ilta. Torit voidaan myös perua, mikäli kiinnostus myyjien ja esittelijöiden keskuudessa joinakin päivinä on vähäinen. Pyhäjoen kunta tiedottaa ennakkoon tiistaitorin toteutumisesta ja ohjelmasta kotisivuillaan osoitteessa: www.pyhajoki.fi.

Myyntipaikkojen varaukset ja ilmoittautumiset osoitteeseen info@pyhajoki.fi, puh. 040 359 6000.

Pyhäjoen Etelänkylän Isosilta

Vuonna 1837 rakennettu Pyhäjoen Etelänkylän Isosilta on vanhin Suomessa käytössä oleva puinen tukiansassilta. Se on valtakunnallinen tiemuseokohde.

Neliaukkoinen, kiilatuille kivituille perustettu kaksoistukiansassilta on 77,5 metriä pitkä ja 5,8 metriä leveä. Siltaa on huollettu ja korjattu useaan otteeseen, mutta kuitenkin vuonna 1987 tehdyn selvityksen mukaan sillan kantavissa rakenteissa on ollut vielä alkuperäistä puutavaraan. Vuonna 2018 ELY-keskus on aloittanut sillan täydellisen kunnostamisen. Kunnostamisessa noudatetaan vanhojen rakenteiden malleja ja työtapoja ja ohjeita kunnostamiseen on saatu Museovirastolta. Siltaremontin läheisyydessä tuoksuukin hyvä terva.

Koska sillan kansi on puuta, on kansi ollut märkänä liukas. Tarinat kertovatkin, että sillalta olisi ajanut alas kuorma-auto, jonka lavalla on ollut tansseihin menossa olevia ihmisiä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut, sillä he olivat ennättäneet hypätä lavalta pois. Toinen tarina kertoo, että sillankaiteesta olisi ajanut ulos vankikarkurit takaa-ajotilanteessa. Sillan historiaan voit tutustua Visitpyhajoki.fi sivulla.

Pyhäjoen Kirkko

Pyhäjoen seurakunnan nykyinen Karvala & Silvennoisen suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1977 Carl Ludvig Engelin piirtämän puukirkon tuhouduttua tulipalossa vuonna 1974. Kirkko on järjestyksessään Pyhäjoen kolmas: Ensimmäinen kirkko rakennettiin jo 1500-luvulla. Sieltä peräisin olevat kynttiläkruunut ja kastemalja koristavat Pyhäjoen nykyistä kirkkoa. Ensimmäisen kirkon yhteyteen 1736 rakennettu Simon Knupin suunnittelema kellotapuli palvelee seurakuntalaisia edelleen. Pyhäjoen toinen kirkko oli C.L. Engelin piirtämä suuri 1200-paikkainen empiretyylinen ristikirkko, joka valmistui 1844. Salamaniskusta syttynyt tulipalo tuhosi tämän upean rakennuksen juhannuskesän yönä vuonna 1974.

Suunnittelijan lähtökohtana on ollut psalmin sanat: ”Ylentäkää sydämenne Jumalan puoleen”. Kirkossa yhdistyy moderni ulkomuoto pyhyyttä ja harmoniaa korostavaan sisätilaan. Palaneesta kirkosta pelastetun irtaimiston keskitetty sijoitus luo vaikuttavan yhteyden uuden ja vanhan välille. Kirkkosalin seinää koristaa kuvanveistäjä Kari Juvan tiilireliefi ”Kymmenen neitsyttä”. Taiteellisesti puhutteleva teos myös julistaa ja toimii akustisena elementtinä.

Annalan kotiseutumuseo

Aukioloajat
  • Maanantai - Suljettu
  • Tiistai 12:00 - 18:00
  • Keskiviikko 12:00 - 18:00
  • Torstai 12:00 - 18:00
  • Perjantai 12:00 - 18:00
  • Lauantai 12:00 - 16:00
  • Sunnuntai 12:00 - 16:00

Annalan tunnelmallisella museoalueella on 22 rakennusta, joista löytyy liki 8 000 esinettä. Annalan museon tärkeimpänä tehtävänä on esitellä maalaiselämää ennen traktorien valtakautta. Museo on avoinna kesäisin, jolloin alueella järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja, kesäteatteriesityksiä ja muita tapahtumia. Ryhmät voivat varata tutustumisen myös aukiolojen ulkopuolella.

Annalan Joulu

Aukioloajat
  • Sunnuntai - Suljettu
  • Lauantai - Suljettu
  • Perjantai 18:00 - 21:00
  • Torstai - Suljettu
  • Keskiviikko - Suljettu
  • Tiistai - Suljettu
  • Maanantai - Suljettu

Perinteinen Annalan Joulu avaa Pyhäjoen joulukauden. Mukana myyjiä, musiikkia, riisipuuroa, glögikuppila, valoja, vanhan ajan joulutunnelmaa ja tietenkin joulupukki! Perheen pienimmille on lisäksi tontturastirata ja hevosajelua.

Tapahtuma järjestetään Annalan kotiseutumuseon pihapiirissä. Annalan tunnelmallisella museoalueella on 22 rakennusta, joista löytyy liki 8 000 esinettä. Annalan museon tärkeimpänä tehtävänä on esitellä maalaiselämää ennen traktorien valtakautta.