Hyppää pääsisältöön

Pyhäjoen luonto

koski.jpg
Kun kaipaat merta, jokea ja kylämaisemaa, ne kaikki löytyvät Pyhäjoelta. Kunta on vetten laijoilla. Kala- ja pienvenesatamat sijaitsevat Pyhäjoen suulla Tervossa, Liminkaojasuulla Parhalahdella, Yppärin Elävisluodossa ja Yppärijokisuulla.

Meren ranta, jokisuisto ja lintuvedet

Lintubongarit: Lintujen kevät- ja syysmuutto esittäytyy koko rikkaudessaan Parhalahden ja Veteraanimajan lintutorneista käsin, sekä Perilahden - Rajalahden lintuvesialueella.

Kalamies ja luontoretkeilijä: Pyhäjoki on Pohjanmaan eteläisimpiä lohijokia, josta saatat kalastaa myös taimenta, harjusta, haukea ja ahventa taikoaksesi niistä oivan nuotioherkun kalaretkeäsi kruunaamaan.

Pyhäjoessa on lukuisia koskia. Pyhäjoen kunnan alueella suurimmat kosket ovat Hourunkoski, Ruukinkoski ja Kupuliskoski. Kosket elävöittävät retkeä jokiluonnossa, olipa kysymyksessä kala-, eräretki tai vain miellyttävä lepohetki.

Kulttuuriympäristö

Kulttuuri kuin elämän suola: Pyhäjoella myös kulttuuriympäristö on lähellä.

  • Palosaaren Metsänvartijantila Vihannintien varressa.
  • Annalan kotiseutumuseo, Annalantie 20.
  • Etelänkylän Isosilta, Vanhatie 73.
  • Kaukon vanha kalaranta Kirkonkylällä koostuu 30 vanhasta kalastusrakennuksesta, Kaukontie 34. Lisäksi Pyhäjoen etelähaaran varrella sijaitsee Jokipuojin kalaranta ja Parhalahdella vanha kalasatama.
  • Viirteen ja Rajaniemen kylät muodostavat kyläparin, kuin kulttuuriympäristön kaksoishelmen.

Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt