Hyppää pääsisältöön

Palosaaren luontopolku

Palosaaren luontopolku kiertää kahden kilometrin matkan metsämaisemassa, entisöidyn metsänvartijantilan ympäristössä. Polun varrella voit tutustua erilaisten metsätyyppien lintulajistoon ja puulajeihin. Marja-aikaan kannattaa tähyillä ympärille – Palosaaren lähimetsissä on hyviä marja- ja sieniapajia. Palosaari toimi metsänvartijan tilana 1861–1975. Entisöity tila 1800-luvun tupamiljöineen kuuluu Metsähallituksen vanhimpien metsänvartijatilojen joukkoon. Nykyään Palosaari on Eräpalvelujen mallitila, jonne on perustettu 27 ihannealuetta eri riistalajeille. Tilalle myönnettiin vuonna 2009 kansainvälinen Wildlife Estates -tunnus.

Rautiperän Ulkoilualue Frisbeegolf ja Uimapaikka

Rautiperän maastot soveltuvat loistavasti kaiken ikäisille liikkujille kesällä ja talvella. Kulkupohjat mahdollistavat liikkumisen valaistuilla, hyvin merkatuilla reiteillä helposti myös lastenrattaiden kanssa. Huomioithan, että frisbeegolfrata kulkee myös alueella ja heittorata ylittää paikoitellen kuntoradan.

Kesällä ulkoilualueella saa lenkkeillä myös koirien kanssa, kunhan lemmikki on kiinni kytkettynä ja niiden jätökset huolehditaan heti roskikseen.

Grillikota on hiihtomajan piha-alueella ja laavu uimamontun vieressä, 1 km reitin varrella. Polttopuita löytyy kodan läheltä puuliiteristä.

Rautiperällä uidaan kesät ja talvet
Uimamontulle pääset hiihtomajan parkkipaikalta kävellen sillan ali johtavaa reittiä pitkin, grillikodan ohi eteenpäin uimamontulle. Avantouimapaikan pukukopin avaimen saa kunnantalon neuvonnasta.

Frisbeegolf on koko perheen hauska harrastus
Rautiperän Frisbeegolfrata on 18-väyläinen, par 58, pituudeltaan 1996 metriä. Rataa koskevat yhteydenotot ja ylläpito: Pyhäjoen Frisbeeseura
Ratatiedotuksia pääset seuraamaan Facebookissa Pyhäjoen frisbeegolf

Katso myös Pyhäjoen kunnan virkistyskohteet kartalla

Pyhäjoen penkkatiet

Penkkatiet eivät ole varsinaisesti luontopolkuja, mutta ovat kuitenkin mainio kohde erityisesti, jos haet helppoa mutta pidempää pyöräilyreittiä.
Pyhäjoen pohjoispuolella kulkevaa penkkatietä pääset Pirttikosken kylään saakka. Reitin alkupäässä voit tulistella kodalla ja istahtaa penkeille tarkkailemaan jokivarren luontoa. Pirttikosken kierros on pituudeltaan n. 19 km kun kuljet Pohjoishaaran penkkatietä Pirttikoskelle, ylität joen Kuusiniemen siltaa pitkin ja palaat takaisin Etelähaaran penkkatietä. Voit valita myös lyhyemmän reitin Saaren penkkatietä seuraten.

Pyhäjoen Etelänkylän Isosilta

Vuonna 1837 rakennettu Pyhäjoen Etelänkylän Isosilta on vanhin Suomessa käytössä oleva puinen tukiansassilta. Se on valtakunnallinen tiemuseokohde.

Neliaukkoinen, kiilatuille kivituille perustettu kaksoistukiansassilta on 77,5 metriä pitkä ja 5,8 metriä leveä. Siltaa on huollettu ja korjattu useaan otteeseen, mutta kuitenkin vuonna 1987 tehdyn selvityksen mukaan sillan kantavissa rakenteissa on ollut vielä alkuperäistä puutavaraan. Vuonna 2018 ELY-keskus on aloittanut sillan täydellisen kunnostamisen. Kunnostamisessa noudatetaan vanhojen rakenteiden malleja ja työtapoja ja ohjeita kunnostamiseen on saatu Museovirastolta. Siltaremontin läheisyydessä tuoksuukin hyvä terva.

Koska sillan kansi on puuta, on kansi ollut märkänä liukas. Tarinat kertovatkin, että sillalta olisi ajanut alas kuorma-auto, jonka lavalla on ollut tansseihin menossa olevia ihmisiä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut, sillä he olivat ennättäneet hypätä lavalta pois. Toinen tarina kertoo, että sillankaiteesta olisi ajanut ulos vankikarkurit takaa-ajotilanteessa. Sillan historiaan voit tutustua Visitpyhajoki.fi sivulla.