Hyppää pääsisältöön
Yhteystiedot
Pyhäjoen kunta, Kunnantalon info

Käyntiosoite: Kuntatie 1, 86100 Pyhäjoki (1 krs)

Uutiskirjeiden arkisto

Kielituki ja kielten opiskelu

Kielituki

Kielitaitoinen henkilö voi ilmoittautua kielituki-vapaaehtoiseksi esimerkiksi suoraan omalle yhdistykselle tai harrastusryhmälle, tai kunnantalon infoon.

Kielitukena toimiva osaa suomen lisäksi yhtä tai useampaa muuta kieltä. Häntä voidaan pyytää avuksi esimerkiksi tapahtumiin tai harrastustoiminnan esittelytilanteisiin. Näin varmistetaan, että tärkeät asiat tulevat puolin ja toisin varmasti ymmärretyksi. Kielitukena toimiva ihminen saa omalle kielitaidolleen harjoitusta ja hyvää mieltä siitä, että voi olla avuksi. Samalla tutustuu myös uusiin ihmisiin.

Mikäli kielitukena toimiminen tai kielituen saaminen kiinnostavat sinua, ota toki yhteyttä ja ilmoittaudu kielitukivapaaehtoiseksi! 

Kielitukivapaaehtoisten liivejä on lainattavissa Pyhäjoen kunnantalon neuvonnasta (Kuntatie 1).

Kielten opiskelu

Pyhäjoelle on muuttamassa ihmisiä myös Suomen ulkopuolelta. He osaavat monia kieliä, joita jo Pyhäjoella asuvat voivat haluta oppia lisää. Toisaalta Suomeen muuttava haluaa oppia suomen kieltä. Virallisempien kielikurssien lisäksi kaivataan aina mahdollisuuksia päästä käyttämään kieltä myös muualla. On myös erityissanastoa, jota ei kielikursseilta löydy.

Tätä varten Tervetuloa Pyhäjoelle! -hanke kehitti ja käynnisti Tandem-kieliopiskelumahdollisuuksia. Tandem-opiskelussa kaksi kielenoppijaa oppivat yhtä tai useampaa kieltä toisiltaan. Opiskelu on ilmaista ja sen voi aloittaa milloin tahansa, kunhan yhteinen aikataulu vain löytyy. Hanke antoi pienen työpajatyyppisen alkuinfon uusille tandem-opiskelijoille ja auttoi kielenoppijoita sopimaan yhteisistä tavoitteista ja pelisäännöistä. Lisäksi hanke kartoitti tarvetta intensiivisemmille kielikursseille tai kielikahvilatoiminnalle. Hankkeen aloitteesta käynnistettiin Luetaan yhdessä -toiminta Pyhäjoen kirjastolla keväällä 2022. Ryhmä kokoontuu edelleen tiistaisin klo 18-20, joten poikkea mukaan silloin kun pääset!

Mikäli kielten opiskelu kiinnostaa sinua, ota yhteyttä esimerkiksi Raahe-opistoon tai kysy vinkkiä kunnantalon infosta! 

Tervetuloa aktivoimaan kielitaitojasi!

PS. Kieliä voi opiskella myös ilmaiseksi verkossa. Erilaisia ilmaisiakin sovelluksia on runsaasti tarjolla.

Muita kieliä suomesta käsin esimerkiksi Ylen kurssimateriaalien avulla: https://yle.fi/aihe/oppiminen/kielet

Ylen uusi Kielikoulu -sovellus helpottaa myös suomen opiskelua!

Suomea internetissä, myös eri kielistä käsin: https://www.infofinland.fi/fi/elama-suomessa/suomen-ja-ruotsin-kieli/suomen-kielta-internetissa