Yksinyrittäjä, näin haet 2000 euron korona-avustusta

Yksinyrittäjä hakee tukea omalta sijaintikunnaltaan. 2000 euron avustus on kiinteä, eli se myönnetään kokonaisuudessaan, mikäli ehdot täyttyvät. Avustus on haettavissa 30.9.2020 asti.

Kuka avustuksen saa?

Avustus on suunnattu yksinyrittäjälle, jonka taloudellinen tilanne ja liikevaihto on koronavirusepidemian takia heikentynyt merkittävästi 16.3.2020 jälkeen. Merkittäväksi heikentymiseksi katsotaan tulojen pienentyminen vähintään 30% edelliseen tilikauteen verrattuna. Hakija voi olla yksinyrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palkallista työvoimaa. Myös freelancerit ja kevytyrittäjät voivat hakea avustusta. Lisäksi hakijan tulee täyttää seuraavat ehdot: 

 • Yritystoiminta on päätoimista
 • Yrittäjällä on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutusnumero) tai vähintään 20 000 €:n vuosittainen yrittäjätulo tai laskutus
 • Yrittäjä toimii Suomessa
 • Yrittäjällä on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan: yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai ennakkoveroilmoitukseen perustuen
 • Verovelallisella yrittäjällä on Verohallinnon hyväksymä maksusuunnitelma velan maksamiseksi
 • Avustuksen avulla yrittäjän on mahdollista jatkaa liiketoimintaa
 • Avustus käytetään yritystoiminnan 16.3.-31.8.2020 välillä syntyneiden kulujen kattamiseksi. Kuluja ovat mm. yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset. Avustusta ei voi käyttää yrittäjän palkkakustannuksiin.
 • Yrittäjä ei ole saanut viimeisen kolmen vuoden aikana tukia yli 200 000 euroa (de minimis -ehdot)

Näin haet avustusta:

 1. Lataa alhaalla liitteenä oleva hakemus omalle koneellesi.
 2. Täytä hakemus huolellisesti ja tutustu sopimuksen ehtoihin. Lisäämällä nimesi lomakkeen loppuun sitoudut noudattamaan ehtoja. Erillistä allekirjoitusta ei vaadita, joten et joudu tulostamaan lomaketta.
 3. Liitä hakemukseen seuraavat pakolliset liitteet: a) tilinpäätös tai veroilmoitus vuodelta 2019 / viimeisin veroilmoitus b) vuoden 2020 kulujen ja myyntituottojen kehittymisestä kertova jäljennös kirjanpidosta tai tiliotteet c) verovelkatodistus, jonka saat tulostettua OmaVerosta.
 4. Lähetä hakemus liitteineen osoitteeseen: kunta [at] pyhajoki.fi tai postitse osoitteeseen: kirjaamo/Pyhäjoen kunta, Kuntatie 1, 86100 Pyhäjoki.
 5. Hakemuksen voi lähettää aikaisintaan 14.4.2020 klo 8.00. Tätä ennen saapuneita hakemuksia ei käsitellä.

Hakemusten käsittely aloitetaan heti haun avauduttua niiden saapumisjärjestyksessä. Päätös avustuksesta lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiin. Avustus maksetaan tilillesi viiden päivän kuluessa myönteisestä päätöksestä. Myönteisen päätöksen saaneille toimitetaan syksyllä seurantalomake, johon avustuksen saajan täytyy vastata.

Täältä löydät Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjän tuesta.

Yksinyrittäjä voi saada myös työmarkkinatukea

Yrittäjä voi hakea lisäksi työmarkkinatukea Kelalta ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-toimistoon. Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista ja se koskee yksinyrittäjien lisäksi kaikkia tukiehdot täyttäviä yrittäjiä. Yksinyrittäjän saama 2000 €:n avustus ei vaikuta työmarkkinatuen määrään.

Lisätietoja ja apua:

Helena Illikainen, helena.illikainen [at] pyhajoki.fi, p. 040 359 6007